Бейзик типс ин фрост резистънс скиллс билдинг

„Пингвините и якутите са по-зле от нас“, четох наскоро във вестника. Плах опит за успокоение, явно. И синьозелените водорасли са по-зле от нас, но на тях не им се налага да стават дълго преди кокошките да го сторят при минус-безкрайност градуса. Затова аз никак не съм спокоен, а размишлявам как да импруувнем, да дивелъпнеме, един вид, зимната част от краткото си битие. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат да спасите крайниците си от пълно гангренясване, стотни преди да чуете бръмченето на хирургическия трион.
1. Сънят преди ставането и излизането

Спете на студено. Или по-коректно казано – хладно – не колкото навън, защото рискувате да обречете мисията по сутрешното си излизане на пълен крах още преди да е започнала. Та, спете на студено, защото когато отвиете топлия юрган, мятате крехките си телеса директно в прегръдките на мраза, който ще ги подготви за изпитанието навън. Освен това ще се оправите бързо и стегнато, може би имайки време за още малко сън.

2. Сутрешна хигиена

Избягвайте топлата вода! Топлата вода е враг на борбения, излизащ рано сутрин работник, защото изнежва грубото му тяло, правейки го вулнерабилно на легионите вируси, бактерии и друга вредна гад. Търсете зимни бани по морски брегове, планински потоци, ледници и глетчери, които, един вид, ще калят вашия организъм да бъде здрав и бодър като сибирски зубър. Е, може би малко по-бодър точно от зубър.

3. Обличане

След като сте се измили, е време да се облечете подходящо за дългите странствания сред безбрежните ледени простори. Изпитана технология е да оставите пижамата си облечена, върху нея да сложите домашните си дрехи, върху тях – дрехите за излизане, а на краката си да сложите поне три чифта чорапи, единият от които да е хавлиен, напоен с мас и сол. Ползите от този метод са многобройни. На първо място, той предоставя растяща в геометрична прогресия отвътре навън протекция срещу нифлхаймския студ. На второ, когато се приберете (дай Боже всекиму), сваляте дрехите за навън и си оставате по домашни дрехи. Като залягате, сваляте домашните дрехи и лягате да спите директно с пижама – практично и удобно. Допълнително, при пропускане на две-три къпания, можете да изградите естествена резистенция на организма ви към всякакви вредни гадини от вируси, през ектопаразити, та чак до жени.

4. Закуска

Нахранете се обилно и консумирайте правилните за случая храни. Незаменими в зимните сутрини са животинските мазнини под формата на мас на филия с малко сол и леко претоплени, консервирани пръжки. Също така ценни са и тежките домашни гозби, характерни за българската трапеза през зимните дни – зелеви сърми, бобена чорбица, пълнени пиперки и т.н. Комбинация от изброените плюс чаша горещ шоколад или кафе е ултимативната закуска в ледната работна утрин. Не е за подценяване и факта, че порция кисело зеле и/или боб би могла да ви осигури приятната и преди всичко полезна топлина на напрегнатите диарични напъни.

5. Подготовка за път

Общо погледнато, подготовката за излизане при вече изложените свръхчовешки метеорологични условия е добре да се изпълнява на две нива:
– психологическа – не мислете за студа. Мислете за, да речем, мъжки член. Той е топъл и ви очаква, ако не се справите сносно с излизането и прибирането си.
– физическа – в описаното до момента голяма част от тази подготовка вече е завършена. Остава да стегнете багажа си за път и да изберете подходящата връхна дреха и обувки.
По отношение на връхната дреха, овчарски ямурлук, меча или моржова кожа (с мазнините) са винаги отличен избор. Въпреки относителното стилово несъответствие, черна ушанка с червена петолъчка пък е доказано добро средство за предпазване на черепната кутия от напукване и проникване на северни ветрове. За ръцете си не се съгласявайте на нищо по-малко от двупръсти кожени (моржова кожа, разбира се) ръкавици с тройна подплата, а за краката – моят съвет е апрески, най-косматите, които намерите (от северна лисица, вероятно), екипирани със снегоходки (или поне ракети за тенис).
Багажът ви да бъде грижливо подбран и опакован. В него задължително трябва да присъстват пясък (ако закъсате върху лед), аптечка за първа помощ (аспирин, сироп за кашлица – мукосолван, ефизол и две-три лепенки, другото са лигавщини), буренце гроздова усуканица (санбернарите отдавна занемариха рома като неефективен), сигнални ракети, огниво/кибрит, палатка, спален чувал и една талпа. Талпата е просто за всеки случай.

6. Приятен път!

Сега вече сутрешното ви излизане може да бъде по-спокойно и сигурно! Ако някой ви каже, че изглеждате като ескимос-тарзан, че сте запречили вратата с багажа си и воните на боб чорба и пот, не му обръщайте внимание – той просто е безотговорен към живота си и очаква същото от другите.

Posted on 19.10.2010, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар